Den senaste tiden har inomhusluft och luftkvalitet i hemmet fått stor uppmärksamhet. Allt fler har kommit att uppmärksamma de många kopplingar som finns mellan allmänhälsa och luften vi andas. Men vilka fördelar kan man förvänta sig av en luftrenare?
Många personer har fått upp intresset för renare luft. Förmodligen mycket på grund av att tillgången på kvalitativa luftrenare för hemanvändning har ökat. Men även då fler önskar förbättra inomhusluften i hemmet.

Från att tidigare främst ha marknadsförts för industrirelaterad användning, går det nu att hitta ett flertal prisvärda luftrenare att välja mellan. Sparform har tagit en närmare titt på några av de fördelar som finns med att ha en luftrenare i hemmet. Med lite tur får du hjälp på vägen mot att ta ett beslut som är rätt för dig.

Kan hålla luften fri från kemikalier och skadliga ämnen

Numera är det väldig vanligt att det förekommer diverse kemikalier i inomhusluften. De härstammar från allt ifrån byggmaterial till rengöringsprodukter och finns runt omkring oss i formen av partiklar eller gaser.
De inte är synliga för blotta ögat och kan i vissa fall vara tillräckligt skadliga för att ha negativ inverkan på hälsan. För att slippa långsiktiga risker så är det definitivt värt att överväga att skaffa en luftrenare.
Om man väljer en luftrenare med HEPA- och kolfilter så skyddar man sig mot såväl damm, mögel och partiklar som de allra mest svåråtkomliga luftföroreningarna såsom lättflyktiga gaser (VOC), bensen och formaldehyd.

Minskar mängden allergener i luften

Allergener i luften påverkar inte bara astmatiker och allergiker, utan väcker små reaktioner i immunförsvaret hos oss alla. Med en luftrenare så blir det enkelt att hålla nere mängden allergiframkallande pollen och partiklar.
På sikt kan användandet av en luftrenare minska irritationer i form av nysningar och problem med ögon, näsa och svalg. Många upplever även att en allmän minskning av inomhuspartiklar förbättrar sömnen.

Luftrenare ger en fräschare känsla

Man ska absolut inte underskatta den subjektiva känslan av ren luft. Många upplever att en tids användande av luftrenare gör att luften helt enkelt känns trevligare. Mycket på grund av att luftrenare med filter minskar mängden damm, parfympartiklar, kvalster och annat som sänker luftkvalitén. Vissa anser att man förstår skillnaden först när man upplevt den på egen hand. Många inser inte att luften har varit dålig förrän dess att de känt effekten av en luftrenare.

Det är en långsiktig investering

En kvalitativ luftrenare kommer att tjäna dig väl under överskådlig tid. Om du ser till att sköta filtret och hålla luftrenaren dammfri så kommer den definitivt att hålla länge. Särskilt förmånligt kan det vara att välja en luftrenare med tvättbara filter.
Även om du inte har sådan stor nytta för en luftrenare just här och nu så är det svårt att veta vad framtiden har att erbjuda. Många väljer att skaffa en luftrenare i samband med graviditet eller när de skaffar husdjur. Ofta är det även tryggt att ha en luftrenare tillgänglig vid behov.