Vad har sportklockor, pulsklockor, aktivitetsarmband gemensamt? Jo, de är alla träningsklockor med syftet att hjälpa dig med extra motivation samt att i förlängningen bidra till att du får en bättre hälsa. En träningsklocka ger dig information om din träning i realtid och en träningsklocka visar bland annat tempo, puls och distans.

Efter ett träningspass kan du analysera ditt träningspass med hjälp av din träningsklocka som du kan koppla ihop med din smartphone. En modern träningsklocka kan även vardagsmotion, vilopuls och din sömnkvalitet.

När du väljer vilken träningsklocka du vill investera i är det viktigt att tänka på vilka egenskaper träningsklockan ska ha. De allra modernaste premiumklockorna har de flesta egenskaper medan budgetklockor inte har alla egenskaper.

Träningsprofiler

En träningsklocka bör ha olika träningsprofiler som anpassar sig efter den träning du utför. Genom förinställda inställningar, beroende som du springer, promenerar, simmar eller cyklar exempelvis, kan du få information om din träning på ett användarvänligt och lättöverskådligt sätt. Ska du använda din träningsklocka när du simmar är det viktigt att köpa en träningsklocka som klarar av träningsformen och är vattentät.

GPS

Ett annat måste är att träningsklockan har GPS-funktion. Detta gör att du får information om din träning och visar bland annat vart du har sprungit. Med en träningsklocka med GPS kan du planera din träningsrutt och analysera träningen efteråt med hjälp av din träningsklocka och olika träningsappar

Användarvänliga appar

Många tycker att träningen blir roligare och mer motiverande om det går att analysera träning via appar. Det finns flera träningsappar som exempelvis Strava, Endomondo, Runtastic eller Runkeeper. Flera tillverkare av träningsklockor har även egna användarvänliga träningsappar.